Tuesday, 14 January 2014

Chèvre Cheesecake

Afgelopen weekend vierde de familie Evers de start van het nieuwe jaar met de traditionele Eversborrel. Sinds 2011 is een erg geslaagd onderdeel hiervan de bakwedstrijd. Er is een officiële jury (de ooms) en een publieksstem, maar het fijnste is om je heerlijke baksels met de familie te kunnen delen. Ooms/tantes, (achter)neven en (achter)nichten dingen mee voor de hoofdprijs en de welbegeerde wisselbeker.

Deze wisselbeker staat op het moment bij mij in de kast! Ik maakte een gebakken cheesecake met geitenkaas, een recept dat ik een aantal jaren geleden kreeg van oudcollega Ilka. Ik heb het recept een klein beetje aangepast door het te serveren met vijgen (in plaats van met bessen), door de bodem te maken met volkorenbiscuits en door de baktijd en -temperatuur aan te passen. Door de taart bij lage temperatuur te bakken voorkom je dat hij heel erg uitzet en vervolgens breekt bij het krimpen.

Dit is het recept voor de winnende taart:

Chèvre Cheesecake

Ingrediënten voor de bodem:
12 volkorenbiscuits
75 gr boter

Ingrediënten voor de vulling:
400 gr roomkaas (bijvoorbeeld van Philadelphia, maar ik gebruik meestal de verse roomkaas van de Aldi)
400 gr smeerbare geitenkaas (bijvoorbeeld van Chèvre, maar ook hiervoor neem ik de geitenspread van de Aldi)
2,5 dl suiker
2 eetlepels bloem
een beetje zout
1 theelepel vanille-extract
4 eieren

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn gebracht voor je begint met het maken van de taart. Ik zet ze meestal de avond vantevoren al uit de koelkast.

Verwarm de oven voor op 130 graden.

Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron en verkruimel ondertussen de biscuits in een keukenmachine (of met de deegroller). Meng de boter en de biscuits door elkaar en verspreid het mengsel over de bodem van een springvorm. Druk goed aan.

Meng met een mixer de roomkaas, geitenkaas en suiker goed door elkaar. Als het helemaal glad is, voeg je de bloem, het zout en het vanille-extract toe. Meng dit goed, let op dat er geen klonten in het beslag zitten.

Voeg hierna één voor één de eieren toe en mix tot ze goed verdeeld zijn. Mix niet te lang! Als je de eieren te lang mee-mixt komt er veel lucht in het beslag en dit zorgt ervoor dat je taart breekt tijdens het bakken.

Giet de vulling op de koekjesbodem en plaats de taart in de oven. Laat hem 2 uur staan bij 130 graden en zet daarna de oven uit. Laat de taart in de oven afkoelen. Het is het lekkerst om de taart pas de volgende dag te eten, bewaar hem daarvoor in de koelkast.

Het is lekker om iets fruitigs te serveren bij deze taart, want hij is nogal machtig. Vijgenjam is mijn favoriet.

Eet smakelijk!

Dit is een foto van de eerste keer dat ik deze taart maakte, hij was toen al erg lekker ;)  

No comments:

Post a Comment